Rask eller syg - hvornår skal dit barn blive hjemme fra Kareten.
Vi har mange børn og voksne i Kareten. Smittespredning foregår i størstedelen af tilfældene mellem mennesker. Så vi færdes i omgivelser med høj risiko for smitte i Kareten. For at forebygge dette, må vi alle være ansvarlige.
Smittefaren er størst lige før og når sygdommen bryder ud. Derfor vurderer vi altid børnene ud fra deres almene tilstand. Feber er ikke alene afgørende for, om et barn bør blive hjemme.
Vi vil derfor bede jer om, også at vurdere barnets almene tilstand, når I skal tage stilling til, om barnet er syg eller ej. Er I i tvivl, vil barnet ofte være syg og skal blive hjemme. Vælger I alligevel at aflevere barnet i Kareten, vil I givetvis blive ringet op umiddelbart efter at I har afleveret barnet i Kareten, da vi sandsynligvis vurderer, at barnet er syg. Overvejer I eller vælger I at give barnet en Panodil er barnet syg og skal blive hjemme.
Når vi har vurderet at et barn er syg og ringer efter jer, forventer vi, at I henter barnet hurtigst muligt af hensyn til jeres barn.
Når vi forebygger, at halvsløje børn kommer i Kareten og smitter andre børn og voksne, kan vi forebygge mængden og længden af sygdomsperioder hos både børn og voksne. Når jeres barn får en ekstra dag hjemme efter en sygeperiode styrker I barnets immunforsvar og barnet er herefter ikke så modtagelig for smittekilderne igen.
Vi er meget omhyggelige med både børns og voksnes håndhygiejne, da det kan nedsætte risikoen for smitte betydeligt og forventer, at I også er det derhjemme. Det er vigtigt, at vi alle sørger for at vaske hænder, når vi kommer ind/hjem, før vi spiser og efter toiletbesøg.
Vi tager ikke temperatur på børn. Af sikkerhedsmæssige årsager putter vi som udgangspunkt ikke børn, der skønnes at have feber. Skønner vi, at et barn ikke er rask nok til at være i Kareten ringer vi barnet hjem.
Vi vurderer barnets almene tilstand ud fra disse 8 indikatorer:
· Barnet er mat, klattet, pylret, urolig og/eller grædende
· Barnet vil ikke lege, som det plejer, men helst ligge eller sidde stille
· Barnet har ikke lyst til at spise eller drikke, som det plejer
· Barnet vil ikke deltage i de almindelige aktiviteter, som det plejer
· Barnet har diarré og/eller opkastninger
· Barnet har voldsom snot, hoste eller øjenbetændelse med pus
· Barnet virker som om det har feber
· Barnet har en af de gængse børnesygdomme
Når barnet har en eller flere af disse tegn på sygdom ringer vi barnet hjem. Som udgangspunkt må barnet komme i Kareten igen, når barnet vil og kan deltage i de planlagte aktiviteter(inde og ude), ligesom barnet plejer. Barnet må ikke kræver særlig pasning. Har barnet haft en smitsom sygdom må barnet ej smitte mere.
Yderligere information.
Sundhedsstyrelsen har udgivet en publikation om gældende retningslinjer på www.sst.dk (søg efter børn smitsomme sygdomme)
Region Midtjylland har udgivet diverse forældrevejledningspjecer om smitsomme sygdomme hos børn på www.rm.dk (søg efter forældrevejledninger)
Retningslinjen læner sig op ad det, man gør i de kommunale daginstitutioner og er konfirmeret af vores tilknyttede sundhedsplejerske. Udgangspunktet er Sundhedsstyrelsens retningslinjer og råd fra Aarhus Kommunes Børn- og Ungelæger. Hensigten er at forebygge smitte og mindste sygeperioder hos både børn og voksne i Kareten.